Select Page

Maya Mathias and Martin van den Blink enjoy sharing their own learning and working experiences in de Dutch Caribbean and writing about trends that inspire them.

Maya Mathias and Martin van den Blink enjoy sharing their own learning and working experiences in de Dutch Caribbean and writing about trends that inspire them.

Loopbaancoach

Wat zoek jij?

2019/10/12 | Maya Mathias

Het beroep ‘loopbaancoach’ is niet beschermd. Iedereen mag anderen coachen. Het voordeel van gecertificeerde loopbaancoaches is dat zij technieken en vaardigheden beheersen om jouw eigen koersonderzoek te steunen.

Nederland kent verschillende loopbaanopleidingen, die leiden tot een erkend diploma. Een belangrijk onderdeel van deze opleidingen is dat de toekomstige loopbaancoachzelf ook een koersonderzoek ondergaat en eerst onder begeleiding een aantal professionals coacht voordat hij daar zelfstandig mee verder gaat.

Kneuzenperspectief

Loopbaancoaching neemt in Europa en Amerika een hoge vlucht. Ambitieuze hoogvliegers krijgen vaak vanuit hun bedrijf de gelegenheid om zo’n traject te volgen. Op Curaçao redeneren bedrijven en managers nog te vaak vanuit het kneuzenperspectief. ‘Als je gecoacht wordt, ben je mislukt of ben je in ieder geval niet goed genoeg, want een echte manager of professional kan het allemaal zelf.’

Dat is jammer en onterecht. Curaçaose professionals zouden naar mijn mening zeer gebaat zijn bij loopbaancoaching. Wie bewuste carrièrekeuzes maakt en uitgaat van zijn eigen wensen en capaciteiten, is vaak gemotiveerder en productiever binnen zijn arbeidsorganisatie. En wie geïnspireerd wordt door zijn werk, verzuimt minder en stimuleert anderen ook tot betere prestaties.

Vastloopgevoel

De scheidslijn tussen vastlopende en doorgroeiende professionals is minder duidelijk dan je vermoedt. Vastlopen in je werk kan een belangrijk signaal zijn dat het tijd is voor een nieuwe koers. Een goede loopbaancoach zorgt dat je niet blijft hangen in dat ‘vastloopgevoel’, maar bewust stappen zet om door te groeien naar een combinatie van werk en leven die jouw inspireert.